Elke dag weer die krampen, een opgeblazen buik of buikpijn.
Ondanks dat je zo gezond eet, last van je darmen blijf je maar houden. Wáár komt dat toch door?
In deze blog lees je hoe je buikpijn kunt krijgen door kwark en yoghurt. En nee, het is niét omdat je niet tegen lactose kunt…
Als onderdeel van een gezond eetpatroon eten we bijna allemaal (dan wel plantaardige) yoghurt of kwark in de ochtend. Het liefst nog met rauw fruit erbij.
Het wordt gepromoot als het gezondste ontbijt ever. Bomvol eiwitten en gezonde bacteriën die bijdragen aan een goede darmflora.
Maar toch loop je elke dag nog rond met een opgeblazen gevoel, of zelfs pijn in je buik. Aan de lactose kan het niet liggen, want dat heb je laten testen of je eet gewoon de soja of haver kwark…
Dus waarom zou je naar je kwark of yoghurt ontbijt kijken als oorzaak van die last van je darmen?
Nou…
Kwark en yoghurt hebben een negatieve invloed op jouw vertering. Zo ziet de Chinese voedingsleer dit. Ze koelen jouw lichamelijke ‘vuurtje’ te sterk af en dat zorgt voor een verstoring van jouw darmwerking.
Zonder dat je het doorhebt, begin je elke dag met een klap op je vertering.
Tijd om daar eens naar te kijken!
In deze blog duiken we samen in de oorzaak en de oplossing van de pijn in jouw darmen. Maar voordat we dit doen gaan we even terug naar de basis.
Om de mogelijke oorzaak en oplossing voor jouw buikpijn te begrijpen is het belangrijk meer te leren over Floohw. Floohw is geworteld in de Chinese geneeskunde. Dus laten we daar mee beginnen.
In de Chinese geneeskunde draait alles om Qi. Qi kan je vrijelijk vertalen naar energie, ofwel warmte.
Qi stroomt door jouw lichaam en geeft jouw organen de warmte die ze nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer Qi moeiteloos en vrijelijk stroomt, kunnen processen zoals de vertering, vetverbranding en stofwisseling goed plaatsvinden. Zo voel jij je fijn en gezond!
Zie Qi als een ‘vuurtje’ dat in je binnenste brandt. Als het vuurtje goed brandt, dan krijgen al jouw organen genoeg energie.
En als dat gebeurt voel jij je fit, happy én heb je geen last van je darmen ;)
Je vuurtje mag niet te hard of te zacht branden! Als dat gebeurt verstoort het namelijk de energiestroom door je lichaam. En zo krijgen je organen niet de energie voor belangrijke processen. Processen zoals de vertering vertragen, met klachten zoals bijvoorbeeld obstipatie tot gevolg.
Klik hier voor 6 onbekende oorzaken van obstipatie
Belangrijk dus dat je vuurtje in balans is voor een goede vertering. Maar hoe bereik je die? Lees snel verder...
OK. Je hebt dus een gebalanceerd vuurtje nodig voor een goede vertering en dus geen last van je darmen te hebben. Maar hoe doe je dat dan?
Nou… door de juiste voeding te eten!
Qi, die energie, zit in alles dat beweegt en leeft. Dus ook in voeding! Nogal logisch dus dat voeding invloed heeft op dat vuurtje in je lichaam.
Sommige voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je vuurtje afkoelt, terwijl andere etenswaren juist een opwarmend effect hebben. Het heeft niks met de temperatuur van het eten te maken. Het gaat om het energetische, thermische effect ervan op je lichaam.
Zaak is dat je de balans behoudt door voeding te eten die harmonie geeft, en niet té veel afkoelt, of juist te veel opwarmt.
Alleen…
De verkeerde voeding of levenskeuzes kunnen je vuurtje dus uit balans gooien. En in het Westerse “gezonde” eetpatroon kiezen we vaak voor voeding die precies dat veroorzaakt. Disbalans!
Zo zorgen rauw fruit, rauwe groenten en liters water drinken bijvoorbeeld dat je lijf veel te veel afkoelt. En zorgen knoflook en liters gemberthee per dag weer voor veel te veel hitte.
Klik hier om erachter te komen hoe rauwe voeding je darmklachten veroorzaakt.
Je voelt ‘m al aankomen…
Ook kwark en yoghurt gooien jouw energie uit balans.
Kwark en yoghurt behoren namelijk tot de ‘koude’ categorie en hebben een sterk afkoelend effect op jouw vuurtje. Het heeft niets met de temperatuur te maken, deze producten hebben van zichzelf een energetisch afkoelende werking op jouw systeem. Ze doven als het ware jouw vuurtje uit. Terwijl we voor een goede vertering juist een goed brandend vuurtje nodig hadden, remember?
Door de sterk afkoelende werking van kwark en yoghurt krijgen je organen niet de warmte die ze nodig hebben. En dát zorgt ervoor dat processen zoals de vertering, de vetverbranding en de stofwisseling vertragen of zelfs stagneren. Eten wordt niet meer goed verteerd en gifstoffen kunnen zich opbouwen. Ook rotting en overmatige gisting kunnen ontstaan en dat zorgt voor bijvoorbeeld een opgeblazen buik.
Et voilà, die verstoring van de vertering ervaar jij als last van je darmen.
De plantaardige versies van yoghurt en kwark zijn sterk bewerkt en bevatten vrijwel geen levensenergie, ofwel Qi. Dat betekent dat zij jouw lijf, je vuurtje, niets geven. Op een andere manier hebben deze plantaardige kwark en yoghurt dus ook een vertragende werking op je systeem. Je organen missen namelijk de warmte om processen op gang te krijgen en zo krijg je last van je darmen.
Het heeft in deze context dus niets met zuivel te maken.
Om af te komen van die last in je darmen is het aan te raden je yoghurt en kwark ontbijt dus te laten staan!
Klinkt onmogelijk? Dat is het écht niet…
Vervang je bakje ‘koude klets’ door een bakje warm ontbijt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan warme, gekookte granen met warme groenten of fruit. Zo bestaat er een Floohw Rijstontbijtje met Warme Appel, Kaneel en Noten. Een warm feestje voor jou en je buik.
Warme, gekookte granen geven je vuurtje namelijk precies die warmte die het nodig heeft. Die warmte van de granen stimuleert jouw vertering. Het brengt rust en balans in je systeem en jij kan hier de hele dag van genieten.
Het toevoegen van warm fruit of groenten geeft het vuurtje de zachte kracht die het nodig heeft om al jouw organen te ondersteunen.
Hier koop je volwaardige granen
Met de juiste, warme voeding kom jij af van last in je darmen. Je brengt harmonie in je lijf!
En met het GRATIS Kickstart je Lichaam Stappenplan inclusief Dagmenu kun je je eerste Floohw ontbijtje direct proberen.
Wil jij ook voelen wat een ander ontbijt het met je lichaam kan doen?