Een scheut havermelk in je koffie of door je havermout. Je wilt graag minder dierlijke producten eten en je kan niet zo goed tegen koemelk. En die havermelk is gezond. Toch?
Nou… niet helemaal. Zeker als je vaak last hebt van een opgeblazen buik of darmklachten.
In deze blog lees je waarom havermelk niet zo gezond is en 4 tips voor wat je het best in de plaats kan eten.
OK. Je eet vrij gezond: je let op je calorie-inname, eet minder vlees, eet veel vezels, pakt yoghurt elke dag en eet veel groenten en fruit. Je doet vrijwel precies wat er wordt aangeraden bij een gezond voedingspatroon. Toch blijf je last houden van die vervelende buikklachten. Krampen, vieze scheetjes, een opgeblazen buik… Is dat niet heel raar?!
In jouw zoektocht naar een gezondere levensstijl heb je misschien gekozen voor vervangers voor dierlijke producten. Super! Dat is inderdaad goed voor een mens. Daarnaast is er wellicht aangetoond dat je last hebt van een lactose-intolerantie, of ben je er zelf achter gekomen dat je gewoon slecht tegen koemelk kan. Je kiest om die reden voor plantaardige melkproducten. En dat is ook super! Wanneer je weet dat je ergens niet tegen kan, moet je het vooral niet eten. Alleen… zijn die vervangers als havermelk wel zo gezond als je denkt en waarom heb je met die “gezonde” aanpassingen toch nog steeds last van je darmen?
Het (grotendeels) vervangen van je zuivel is in de basis een goed idee. Voor zowel de mens als onze planeet. Maar helaas… De havermelk waar we in het Westen vaak naar grijpen, is eigenlijk helemáál niet zo gezond. Zeker niet als je al regelmatig buikpijn hebt.
De sterk bewerkte plantaardige producten hebben namelijk een negatief effect op het functioneren van je vertering. Havermelk is namelijk hartstikke ‘dood’! Dat klinkt behoorlijk heftig, hé? Nou, eigenlijk is dat het ook wel..
In deze blog lees je waarom havermelk toch niet zo gezond is, kan zorgen voor buikpijn, en wat je kan doen om die klachten te verminderen.
Voordat het duidelijk is waarom havermelk toch niet zo gezond is, duiken we eerst samen in een heel andere wereld. Tot op heden hebben de Westerse gezondheidsadviezen je niet naar die rustige, platte buik geholpen. Ze hebben het waarschijnlijk met de jaren alleen maar erger gemaakt…
Om te begrijpen hoe dat kan moet je meer leren over de Chinese geneeskunde. Dit is namelijk een 3000 jaar oud holistisch systeem dat op een heel andere manier naar voeding en je lijf kijkt. Het is een eeuwenoude leer die we bij Floohw als uitgangspunt gebruiken en die inmiddels al duizenden mensen met darmklachten heeft geholpen.
In de Westerse wereld noemen we iets gezond of ongezond op basis van de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten of vitamines. Vaak worden “gezonde” voedingsmiddelen gestript van de “slechte” dingen (zoals koolhydraten of vetten), en worden er “goede” dingen toegevoegd (zoals meer eiwitten of vitamines). We zijn in het Westen gefocust op voorgeschreven innames en leven volgens het meten en wegen van voeding om onszelf gezond te houden. Kwaaltjes worden los van elkaar bekeken en los van elkaar behandeld. Hoofdpijn is hoofdpijn, en huidproblemen zijn huidproblemen.
In de Chinese geneeskunde doet men het helemaal anders. In deze leer kijk je naar hoe een voedingsmiddel (en met name een compleet gerecht) jouw lichamelijke energie (Qi) beïnvloedt. Qi is een soort ‘vuurtje’ dat in jouw binnenste brandt en dat jouw organen de warmte geeft die ze nodig hebben om te functioneren. Daarover later meer. In deze leer bekijkt men het lichaam als één geheel, en elk lichaam werkt weer anders. Zo krijgt persoon A met hoofdpijn, een volledig andere diagnose en behandeling dan persoon B met hoofdpijn.
Voor een goede gezondheid moet Qi goed stromen. Qi kun je zien als warmte, als levensenergie. Het zit in alles dat leeft en beweegt en op lichamelijk vlak beweegt het door je lichaam zodat het je de kracht geeft om te leven.
Qi stroomt door jouw lichaam, van orgaan naar orgaan. Het geeft je organen de warmte die ze nodig hebben om te kunnen functioneren. Je kunt je dus wel voorstellen dat die levensenergie heel belangrijk is om jouw lijf te kunnen laten werken.
Wanneer Qi niet goed stroomt, of wanneer er een Qi gebrek ontstaat door verkeerde voeding of slechte lifestyle, kunnen processen als de stofwisseling, de vertering en de vetverbranding niet goed plaatsvinden.
Je kunt Qi vergelijken met een ‘vuurtje’ dat in het binnenste van je lichaam brandt. Brandt het vuurtje goed? Dan krijgen je organen genoeg warmte en voel jij je gezond. Brandt het vuurtje niet goed? Dan stagneren processen in je lijf en kun je last krijgen van vervelende klachten.
Dus: een goed brandend vuurtje zorgt voor een gezond lijf zonder buikpijn, opgeblazen buik of andere lichamelijke ongemakken.
OK. Het vuurtje moet dus goed branden. Maar… hoe krijg je dat voor elkaar?
Nou… Qi zit in alles dat leeft en beweegt, remember? Dus ook in voeding! Je beïnvloedt je vuurtje dus met alles dat je drinkt en eet.
Zo kun je er met sommige voedingsmiddelen voor zorgen dat je vuurtje zachter gaat branden, en met andere voedingswaren zorg je ervoor dat je vuurtje opwarmt!
De juiste voeding kan dus zorgen voor een goed brandend vuurtje. Alleen, in het Westen maken we vaak de verkeerde keuzes in voeding. In een standaard “gezond” Westers voedingspatroon zitten vooral voedingsmiddelen die ons vuurtje afkoelen, en vaak veel producten die überhaupt helemaal geen Qi (energie) bevatten. Beide keuzes zorgen ervoor dat het vuurtje ‘uit’ staat, terwijl ons lijf juist warmte nodig heeft om gezond te blijven!
Zo kan je rauwe groenten met hummus dip ervoor zorgen dat je vuurtje te ‘koud’ is. En zo ook producten als kwark en yoghurt.
Je hebt het idee dat je met havermelk hartstikke gezond bezig bent, maar eigenlijk voedt je je lijf met producten die je vuurtje helemaal niet laten branden.
Je voelt ‘m al aankomen…
Ook een product als havermelk heeft een negatief effect op je lichamelijke vuurtje. Dit sterk bewerkte product bevat namelijk helemaal géén energie (Qi). Je kan havermelk ook wel ‘dood’ noemen! Het klinkt heftig… maar die dode producten zorgen voor veel ellende in jouw darmen.
Gelukkig ziet de Westerse wereld de gevaren van bewerkte producten ook steeds meer in. Er zijn al honderden onderzoeken gedaan die uitwijzen dat bewerkte voeding kan zorgen voor gewichtstoenames, hartaanvallen, diabetes, kanker én darmziekten.
In dit artikel van het FD wordt uitgelegd hoe de Westerse wereld kijkt naar bewerkte producten. Daar wordt ook gezegd dat het gevaar van deze producten niet zit in de hoeveelheid suikers, vetten of zout, maar simpelweg in het feit dat ze bewerkt zijn. Dus ook in het Westen is havermelk niet per se gezond...
Bewerkte voeding is misschien een stomme term. Want we bewerken toch allemaal onze voeding? Om iets te eten moeten we het vaak eerst klaarmaken. We roken het, fermenteren het of bakken een product. Wanneer is een product dan bewerkt?
In deze blog spreken we over bewerkte producten als ze ultra bewerkt zijn. Dat worden ook wel de Ultra Processed Foods genoemd. Je herkent een ultra bewerkt product aan het volgende:
Klik hier voor meer over ultra bewerkte voeding
Een ultra bewerkt product is, zoals de naam al zegt, hartstikke bewerkt. De voedingsstoffen die in het verse product zaten zijn zo gemanipuleerd en aangepast dat het uiteindelijke product waarin slechts een deel van die stoffen worden gebruikt, geen complexiteit meer bevat. Terwijl je lichaam juist die complexiteit nodig heeft om voeding te verwerken. Anders herkent ‘ie het niet eens als echte voeding…
Bij Floohw noemen we bewerkte voeding dan ook ‘dood’. Verse voeding bevat een mooie complexiteit van structuren. Verse voeding leeft en ‘beweegt’. Bewerkte voeding bevat nul complexiteit, het ‘beweegt’ niet meer. Makkelijk ezelsbruggetje: vaak zijn die bewerkte producten ook super lang houdbaar. Ze vergaan niet eens meer. Goodbye levenscyclus.
In ultra bewerkte voeding zit dus geen levensenergie, ofwel Qi. Met andere woorden: je organen krijgen niet de warmte die ze nodig hebben om te functioneren. Dat betekent dat belangrijke lichamelijke processen kunnen stagneren: zoals bijvoorbeeld de stofwisseling, de vertering en de vetverbranding. Jouw lichaam werkt niet meer optimaal en langzaam ontstaan er allerlei vervelende ongemakken zoals aanhoudende buikpijn of chronische vermoeidheid.
Die stagnatie in de energiestroom kan dus zorgen voor jouw buikpijn…
Helaas behoren de plantaardige vervangers uit de supermarkt ook tot de ultra bewerkte voeding. En die bewerkte voeding geeft je lijf geen warmte om te functioneren. Sterker nog: het kost je lijf energie om deze producten te verwerken. De vraag “is havermelk gezond?” moeten we dus helaas met nee beantwoorden.
Je lijf herkent deze voeding namelijk helemaal niet als voeding. Het moet extra hard werken om het product te verwerken en weer te lozen. Dit kost waardevolle Qi. Qi die je lijf juist zo hard nodig heeft om de rest van je lijf en organen goed te laten functioneren.
Als havermelk niet gezond is, maar je wel minder dierlijke producten en geen koemelk wilt nemen, wat kun je dan wel doen?
Havermelk in je havermout kun je gemakkelijk vervangen door water. Met een klontje roomboter zorg je alsnog voor de smeuïge textuur die je anders zou hebben gehad. En een voordeel: water en roomboter hebben beiden een heilzame werking op je systeem en zijn dus hartstikke goed voor je vuurtje en jouw vertering!
Als je havermelk vaak gebruikt in je koffie en je hebt veel last van buikpijn, dan kun je beter even helemaal met koffie stoppen. Koffie zorgt er namelijk voor dat je je vuurtje oververhit, en dit kan ook zorgen voor een verstoring in de vertering.
Is je lijf eenmaal in balans? Dan kun je best af en toe een beetje havermelk of een kop koffie drinken. Het mooie van een gebalanceerd lijf is dat je zelf aanvoelt of je daar behoefte aan hebt of niet!
Ja, dit kost misschien iets meer moeite, maar het is wel de beste oplossing! Havermelk kun je zelf maken. Dat is én goed voor je lijf en ook nog eens heel erg lekker.
Nu begrijp je waarom havermelk niet zo gezond is. Gelukkig kun je met deze 4 tips toch genieten van het plantaardige product en, belangrijker nog, afkomen van je klachten!
Onthoud dat producten die verpakt zijn in plastic of ingrediënten bevatten die je amper kunt uitspreken vaak niet goed zijn voor je lichaam. Je wilt warmte, Qi, toevoegen aan je lijf. Zodat de levensenergie vrij kan stromen in je lichaam en je organen optimaal kunnen functioneren. Zo zorg je voor een goed brandend vuurtje. Zo kom je uiteindelijk af van je klachten.
Als je af wilt van je vervelende buikklachten dan heb je een andere kijk op voeding nodig. Een kijk die je buikpijn kan oplossen en je leven kan veranderen.
Met het GRATIS Dagmenu met Stappenplan kun je zelf ervaren wat warme voeding met je buikpijn kan doen.