Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Wat helpt tegen een opgeblazen buik? 5 onverwachte leefstijl tips

Voeding komt waarschijnlijk als eerste in je op als je denkt aan het oplossen van je opgeblazen buik, maar er zijn nog veel meer factoren die dat vervelende gevoel kunnen veroorzaken.

Terwijl je daar zelf misschien niet bij stilstaat, intensief sporten, stress en je ademhaling kan van invloed zijn op je opgeblazen buik.

Wat helpt tegen een opgeblazen buik? 5 onverwachte leefstijl tips

Floohw hearts blauw
Voeding komt waarschijnlijk als eerste in je  op als je  een opgeblazen buik wilt voorkomen, maar er zijn nog veel meer factoren die dat vervelende gevoel kunnen veroorzaken. Intensief sporten, stress en je ademhaling kan ermee te maken hebben. 
Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Voeding speelt zeker een grote rol bij het ontstaan van een opgeblazen buik, maar er zijn nog meer dingen die kunnen meespelen. Daarom zetten we in deze blog een stapje verder en lees je wat helpt tegen een opgeblazen buik waar je niet snel bij stilstaat.

Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Wat helpt tegen een opgeblazen buik: deze factoren spelen mee

Jouw darmgezondheid valt en staat met een goed brandend lichamelijk ‘vuurtje’. Dat klinkt misschien gek, maar dit is eeuwenoude wijsheid uit de Chinese geneeskunde. Wanneer je vuurtje goed brandt kan energie, ofwel Qi, goed door je lichaam stromen. Qi is de basis van alles: het is levensenergie en zorgt ervoor dat dingen kunnen leven en bewegen. Alleen met een goede energiestroom krijgen alle organen de warmte die ze nodig hebben om te functioneren. 

Wat helpt tegen een opgeblazen buik
Met de juiste voeding laat je je 'vuurtje' branden

Met de juiste voeding laat jij dat vuurtje goed branden en zorg je voor een krachtige energiestroom. Dat zorgt ervoor dat jouw vertering genoeg "warmte" krijgt om goed te functioneren. Bepaalde voeding kan dus goed helpen tegen een opgeblazen buik. Over specifieke voedingsadviezen lees je in deze blog meer. Maar ook hebben andere keuzes zoals sport, ademhaling en stress invloed op de balans van energie in je lichaam. Daar duiken we in deze blog in…

Goed ademen helpt tegen een opgeblazen buik

Tip 1: Op de juiste manier ademhalen helpt tegen een opgeblazen buik

Veel mensen ademen hoog: dat betekent dat je ademt ter hoogte van je borst en keel, terwijl je eigenlijk het beste vanuit je buik kan ademen. Een hoge ademhaling zorgt ervoor dat het lichaam in de stress stand komt. Hoge ademhaling hoort bij intensieve beweging of gevaar, waar een diepe ademhaling hoort bij ‘normale’ beweging, rust en ontspanning.

Veel mensen hebben een verhoogde ademhaling: dit gaat er verkeerd

Een hoge ademhaling hoort bij intensieve beweging en gevaar: met andere woorden ‘stress’. Stress wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar het heeft wel degelijk een functie. Stress betekent letterlijk dat je lijf in de ‘aan’ stand staat. Heel handig op bepaalde momenten, want als je zou moeten wegrennen van gevaar dan moet je lijf ook ‘aan’ staan. De ademhaling is bij stress hoog omdat je bloeddruk stijgt en je hartslag omhoog gaat. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. 

Intensieve beweging en gevaar geeft dus een hoge ademhaling, maar andersom stuurt een hoge ademhaling - ook al ben je in rust - een stress signaal naar je lichaam. En dat is juist niet de bedoeling want...

Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Een diepe buikademhaling geeft een rustsignaal aan je lichaam en dat is voordelig voor je darmwerking. In rust stroomt er bloed naar je darmen, wat bij stress niet zo is. Bij stress ligt de focus op het ondersteunen van andere delen van je lichaam. Denk je maar in: als je moet wegrennen van een gevaarlijke beer is je vertering niet zo belangrijk. Vandaar dat de bloedtoevoer naar je verteringsorganen minder wordt bij intensieve beweging of stress. 

De eerste onverwachte leefstijl tip tegen een opgeblazen buik is dus: adem diep naar je buik. Zo wordt het lichaam rustig en wordt er bloed naar de darmen gestuurd. Ook zorgt een diepe ademhaling ervoor dat jouw lichamelijke energie, ofwel Qi, goed blijft stromen. Hierdoor blijft de vertering goed functioneren en behoud je een platte en rustige buik. 

Meer over de kracht van Qi lezen? Lees dan deze blog >>

Doe deze ademhalingsoefeningen voor een platte buik
Als je voelt dat je een te hoge ademhaling hebt, is er een simpele ademhalingsoefening om je ademhaling te verdiepen: adem 4 seconden rustig in, en 6 tellen langzaam uit. Doe de ademhaling door je neus en focus op het ademen naar je buik. Deze oefening kan je een aantal keren herhalen totdat je merkt dat je lijf tot rust komt.

Meteen beginnen met een stappenplan?
Met het GRATIS Kickstart je Lichaam Stappenplan kan jij meteen aan de slag om je opgeblazen buik, cravings en energiedips op te lossen. Er zit ook een heerlijk dagmenu bij om meteen te proberen.
Doe mij dat stappenplan >
Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Tip 2: Letten op je sportintensiteit helpt tegen een opgeblazen buik

Vaak wordt veel sporten gezien als dé manier om een platte buik te krijgen. Alleen… te veel intensief sporten kan juist zorgen voor een bolle en opgezette buik. Lekker bewegen is belangrijk, maar op de volgende dingen kan je letten om te bepalen of je workout je buik blij maakt of juist niet. 

De intensiteit van het sporten speelt mee: als je te vaak te intensief sport, creëer je te veel ‘warmte’ in je lichaam. Beweging is een vorm van ‘warme’ energie, en heeft een opwarmend effect op jouw lichamelijke vuurtje. Warmte heeft je lichaam nodig om lichamelijke processen op gang te houden. Deze warmte moet alleen niet omslaan in hitte. Als je vuurtje namelijk te heet wordt, kan de energie niet vrij meer stromen en raakt jouw lichamelijke energie uit balans en dat verstoort de vertering. Het resultaat? Darmklachten zoals een opgeblazen buik, krampen of een harde pijnlijke buik.

Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Op de juiste manier bewegen

Nu denk jij misschien: maar sporten is toch gezond? En dat is ook zeker waar! Intensief sporten kan  goed zijn voor je lichaam, mits je dit niet vaker dan drie keer in de week doet. Zo voorkom je dat jouw vuurtje te vaak oververhit raakt.

Verder helpt tegen een opgeblazen buik om een sport te beoefenen waarbij je gecontroleerde bewegingen maakt, denk bijvoorbeeld aan yoga, pilates en wandelen. Dit soort sport geeft warmte aan je lichaam maar zorgt niet voor oververhitting. Kickboksen, crossfit of spinnen zijn voorbeelden van sporten die extreem veel hitte genereren en waarbij je sneller het risico loopt om je darmwerking te verstoren.

Het is dus zoeken naar de juiste balans tussen rust en uitdaging, maar ook intensiteit en gecontroleerde bewegingen. Naast sporten, is het ook goed om door de dag heen regelmatig te bewegen. Loop bijvoorbeeld twee keer per dag even een rondje buiten.

Lees hier waarom kwark en yoghurt voor buikklachten kan zorgen >>

Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Tip 3: Stress verminderen helpt tegen een opgeblazen buik

Stress is een vorm van ‘hitte’ energie. Van stress raakt jouw vuurtje oververhit en hierdoor raakt de energiestroom verstoort. In dat geval kan er geen energie meer vrij naar je darmen stromen en zo raakt de vertering verstoort. Dit heeft een opgeblazen buik als gevolg..

Je kunt stress en hitte vergelijken met een boog die te strak gespannen staat: bij te veel spanning in je lichaam gaat je lijf als het ware ‘op slot’.

Wil je een platte, rustige buik? Dan is het dus belangrijk ook naar je stressniveau te kijken. Misschien niet de meest makkelijke stap om te maken, maar wees je ervan bewust dat stress je lijf veel kwaad kan doen. Met meer rust in je lijf kan alles meer ontspannen en dat heeft niet alleen een positief effect op je vertering, maar op je hele gezondheid. Minder stress in je leven helpt écht tegen een opgeblazen buik!

Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Tip 4: Genoeg rust nemen helpt tegen een opgeblazen buik

Veel van ons zijn geneigd de hele dag door te werken, maar daar worden je darmen niet blij van. Het is beter om elk uur even uit je werk te stappen en een pauze te nemen. Een ononderbroken hoge concentratie is, net zoals stress, ook een soort spanningsboog. Het lijf ervaart te veel spanning en energie kan daarom niet vrij stromen. Sta elk uur even op, pak een kopje gekookt water, beweeg, adem diep in en uit, en kom even in het moment. Zo geef je letterlijk de ruimte aan de energie om weer te gaan stromen. Kijk desnoods deze video om eens meer te oefenen om in het moment te komen.

Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Tip 5: een buikmassage helpt ook tegen een opgeblazen buik

Met een buikmassage kan je je opgeblazen buik verminderen. Misschien een onverwachte leefstijl tip, maar als je tip onderdeel maakt van je routine maak je je buik een stuk blijer. Duw met je handen telkens op je buik en maak met de klok mee een rondje. Dit heeft een ontspannende werking op jou en dat zorgt er weer voor dat je buik zich ook kan ontspannen. Een opgeblazen buik is gespannen en een platte, rustige buik is ontspannen. Je kunt het ook vergelijken met een spiermassage: je voelt je lichaam weer ontspannen.

Het begint allemaal bij voeding

Hoewel bovenstaand advies je kan helpen meer rust in je darmen te krijgen, het verminderen van een opgeblazen buik begint echt bij je voeding. Wanneer je rust en balans aanbrengt in je voeding, volgt het lichaam vanzelf.

Met het Floohw programma zet je 7 laagdrempelige stappen om eindelijk écht af te rekenen met die opgeblazen buik, cravings en energiedips. Zelfs als je denkt dat je al gezond eet…

Deze 50 gerechten brengen rust in je lijf én hoofd.
Met het Floohw Recepten Kookboek (een eKookboek) krijg je je lichaamsenergie weer in balans. Zo kom je af van een opgeblazen buik, cravings en energiedips.
Doe mij dat Kookboek
Wat helpt tegen een opgeblazen buik

Gratis beginnen met zorgen voor je darmen?

Met het GRATIS Kickstart je Lichaam Stappenplan inclusief Dagmenu kun je je eerste Floohw recepten direct proberen. Ook vind je concrete tips om verlichting te ervaren in je darmen.

Pak hier het stappenplan >
Als "een nieuwe manier van eten" klinkt als een hele opgave lees dit dan even...
Elke reis begint ergens. Als gedachten zoals "hoe ga ik dit volhouden?" of "is dit wel écht iets voor mij?" omhoog komen, weet dan dat alle Floohwers die gedachten ook eerst hadden!

Of je nu wel of geen keukenprins(es) bent, bang bent voor teveel nieuwe regels, of denkt dat je het te druk hebt - we beginnen ALLEMAAL ergens. Het is belangrijkste is dat je door wilt gaan.
Iedereen begon met één ding: HET DURVEN TE PROBEREN.
Klaar om hetzelfde te doen?
Bekijk hier het programma >
Roos Mulder Floohw

Hoe je mij kan bereiken

Stuur me een email

roos @ floohw.com

Bedrijfsgegevens
Floohw
Kvk: 74272683

Privacy verklaring