Van een dagelijkse opgeblazen buik (PDS) en onstilbare honger naar complete lichamelijke rust. Dat deed het voor mij.
Maar...
WAT IS DE CHINESE VOEDINGSLEER?
Toen ik in 2012 mijn eerste bordje groenten met granen at als ontbijt, had ik nooit kunnen bedenken hoe mijn leven en lichaam zou veranderen. Ik verklaarde mijn moeder, die mij voorstelde te beginnen te eten volgens de Chinese voedingsleer, voor gek. Ik at toch al vrij gezond? Maar het onvoorstelbare gebeurde: ik kreeg ein-de-lijk mijn Prikkelbare Darm onder controle, nam voor altijd afscheid van cravings, kreeg veel meer energie, én ik viel 8kg af in 3 maanden tijd.
Hoe dat allemaal kan door te eten volgens de Chinese voedingsleer leg ik je uit in deze blog! Want om dat te begrijpen moeten we eerst begrijpen wát deze 3000 jaar oude, holistische leer precies inhoudt.
Mijn moeder was ooit volgens de Chinese voedingsleer begonnen te eten om haar darmen verder te helen na het verslaan van darmkanker. Want, inderdaad, deze manier van eten is een waar medicijn. Een manier om jouw lichaam gezond te maken én houden.
De Chinese voedingsleer is onderdeel van de Chinese geneeskunde (TCG, Traditionele Chinese Geneeskunde). Net zoals acupunctuur en kruidentherapie wordt de voedingsleer gebruikt om mensen te genezen en gezond te houden.
In de Chinese geneeskunde draait alles om Qi, oftewel levensenergie. Qi is lastig te omschrijven in Westerse concepten, en eigenlijk is het woord “energie” ook niet helemaal juist. Qi is een soort fenomeen dat de beweging van het universum omschrijft. Qi vind je in de lucht, in de natuur, in een mens én in voeding. Alles dat leeft of beweegt, bevat Qi.
Om het makkelijk te maken kan je op lichamelijk vlak Qi vergelijken met een “vuurtje” dat in jouw binnenste brandt. De energie stroomt als een aaneengesloten keten van orgaan naar orgaan in je lichaam. Is je vuurtje in balans? Dan stroomt Qi vrijelijk in jouw lichaam en is het niet te “warm” of te “koud”. Daarover later meer.
Wanneer al jouw organen de warmte, energie, krijgen die ze nodig hebben dan verlopen de processen in goede orde. Maar, is er ergens een disharmonie in energie, bijvoorbeeld in een of meerdere organen, dan kunnen ziekten ontstaan.
--> Dan denk jij: nou, mooi! Ik ben niet ziek. Ik ga weer verder met m’n leven. Nou… lees dan even verder…
In de Chinese geneeskunde worden signalen van ziekte, oftewel disharmonie, net even wat anders bekeken. Want je hoeft niet doodziek op bed te liggen, terwijl je tóch “ziek” bent volgens de TCG.
Een paar voorbeelden van dat jouw energie uit balans is: een opgeblazen buik, enorme snaaibehoefte, lage energie, opvliegendheid, maagzuur, misselijkheid, koude knieën, rode huid, pms klachten, darmklachten, zwaar gevoel, depressiviteit… Slechts een paar voorbeelden van indicaties dat er werk is aan de winkel! En daar ga ik je bij helpen.
Het grootste verschil tussen Westerse en Chinese geneeskunde is dat de ziekte nooit losstaat van de mens die de ziekte heeft. Zo zijn er meerdere klinische onderzoeken geweest. Een voorbeeld: een groep mensen kreeg door een Westers arts de diagnose “maagzweer” en allen kregen zij dezelfde behandeling voorgeschreven. Dezelfde groep werd onderzocht door een Chinese arts en elke patiënt kreeg een andere diagnose, en elke patiënt een andere behandeling.
Omdat de Chinese geneeskunde het héle lichaam inclusief emoties en de levensstijl wordt bekeken, kunnen twee personen nooit dezelfde diagnose of behandeling krijgen. Het is een holistische benadering.
Terug naar Qi. Qi stroomt in volgorde van de vijf elementen. De vijf elementen zijn een heel oud Chinees systeem die een kringloop beschrijft. De kringloop start in hout, en gaat erna naar vuur, aarde, metaal, en dan water. De vijf elementen zijn allemaal gekoppeld aan een orgaangroep. Zo horen de Lever en Galblaas (energetisch gezien) bij het element Hout. Ze bevatten een hout-energie.
De keten is vooral bedoeld om te zorgen dat de organen elkaar allemaal ondersteunen. Is er ergens een teveel aan energie, dan corrigeert het vorige orgaan dit. Chinese artsen gebruiken ook deze keten om het ontstaan van ziekten op te sporen.
Ook wordt voeding ingedeeld bij een van de vijf elementen. Zo hoort citroen en peterselie bij hout, ze hebben een hout-energie. Deze voeding is daarmee dus ook extra heilzaam voor de Lever en Galblaas energie.
Omdat voeding ook elk bij een van de vijf elementen hoort, en de organen ook, snap je wel dat door een gerecht te eten met ALLE elementen jouw hele lijf ondersteunt! Een gerecht met ten minste 3 van de 5 elementen is een energetisch gebalanceerd gerecht. Dat betekent dus dat het de héle energieketen (en alle organen) ondersteunt. Zo voorkom je tekorten of overmaten.
Een gerecht gemaakt volgens de vijf elementen geeft je een heerlijk, voldaan gevoel. Je lichaam heeft erna niks meer nodig. Je lijf komt tot rust. JIJ komt tot rust!
Weet je nog dat vuurtje? Die hou je in balans door de “warme” (Yang) en “koude” (Yin) energie in je lichaam te balanceren. Een gezond lichaam heeft een balans tussen het Yang en Yin element. Dat betekent dat het niet te warm is in je lichaam of te koud. Te warm betekent oververhitting (het vuurtje brandt te hard), en te koud betekent dat er teveel damp is of een gebrek aan energie (het vuurtje brandt te zacht). In beide gevallen betekent het dat de energieketen wordt onderbroken en jouw organen niet meer hun functie goed kunnen vervullen.
Yang is energie, het actieve, niet-materiele, de dag, de zon, het mannelijke. Yin is sappen en substantie, het beschermende, donkere, de nacht, de maan, het vrouwelijke.
In jouw lichaam is Yang de energie en de warmte die je in leven houdt. Ook jouw geest, het onzichtbare, is onderdeel van het Yang element. Het Yin element is al het tastbare: lichaamssappen, het bloed, botten, weefsels, spieren.
Door bepaalde voeding en levenskeuzes vind je de balans tussen warmte en energie (Yang) en verfrissende sappen of koude (Yin). Dat doe je onder andere door te spelen met de thermische waarde van voeding.
De Chinese geleerden hebben voeding verschillende thermische waarden gegeven. Bijvoorbeeld, veel groene groenten zoals broccoli en courgette zijn verfrissend. Kruiden zoals kerrie, peper en kaneel zijn heet. Neutrale voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld oergranen en dadels. Het gaat dus niet om de temperatuur van je eten, maar om de thermische waarde.
Wanneer je weet welke voeding hoort bij welke thermische waarde kan je zorgen dat jouw gerechten in balans zijn. Zo zorg je dat je jouw lichaamsenergie in balans houdt!
Sommige mensen voelen zich meer aangetrokken tot verwarmende maaltijden uit het Aarde element. Sommige weer tot meer verfrissende maaltijden met Hout ingrediënten. Hoe meer jij je energie in balans brengt hoe beter je kan aanvoelen tot welke gerechten jij je voelt aangetrokken. En dát is de sleutel tot je gezondheid! Jouw lijf heeft namelijk alle intelligentie in zich om zichzelf in balans te houden. Het enige wat je moet doen is leren luisteren.
Het doel van Floohw is, dat is geworteld in de Chinese voedingsleer, is dat jij leert voelen welke gerechten jij nodig hebt. Dat kan namelijk weer per dag of periode verschillen! Vergeet al die honderden adviezen, dieeten of programma’s… uiteindelijk gaat het erom wat JOUW lichaam wilt.
Het enige wat je nodig hebt om te gaan beginnen met de Chinese voedingsleer is een “aha” momentje. Met het Kickstart je Lichaam Stappenplan met Dagmenu maak je concrete stappen naar een gebalanceerd lichaam. En dan is een klachtenvrij en gezond lichaam heel dichtbij!👇🏼