We willen allemaal gezond zijn en ons goed voelen door de dag heen. Maar als je dagelijks darmklachten hebt is dat best lastig. Een veelgehoorde oplossing voor buikpijn is glutenvrij eten.
Maar zomaar grijpen naar glutenvrije vervangers is absoluut niet de oplossing! Ook niet als je een intolerantie hebt.
In deze blog lees je waarom je nog steeds last kan hebben van buikpijn, ook al eet je glutenvrij.
Je kunt glutenvrij eten om verschillende redenen, maar vaak begint het met buikpijn waar je vanaf wilt. Misschien ben je bij de huisarts geweest en is daar een intolerantie vastgesteld of je bent er zelf achter gekomen dat je lijf niet zo goed reageert op producten met gluten.
Een andere reden voor glutenvrij eten is PDS. Als je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt ga je vaak ook zelf op onderzoek uit. Waar reageert je lijf goed op? Wanneer krijg je veel last van buikpijn? Op die manier kun je zelf allerlei producten elimineren uit je voedingspatroon.
Het lijkt een gezonde keuze, maar ondertussen kunnen glutenvrije producten je buikpijn juist verergeren. Om te weten hoe je die buikpijn kunt oplossen, moeten we eerst weten waar de klachten vandaan komen.
Natuurlijk is het goed om dingen te laten staan waar je (denkt dat je) niet tegen kan. En ja! Met darmklachten is het een lastige zoektocht om erachter te komen wat je lijf nou eigenlijk goed kan hebben. Zelfs met onderzoeken kom je soms niet eens zo heel ver.
Je gaat op advies van de dokter of op eigen initiatief aan de slag. Bij het starten met glutenvrij eten worden vaak producten die gluten bevatten, zoals brood, crackers en pasta, 1 op 1 vervangen door glutenvrije varianten. En daar gaat het vaak mis…
Om te begrijpen waarom die glutenvrije producten jou juist buikpijn kunnen geven, duiken we eerst even in een heel andere kijk op jouw darmgezondheid. De Chinese voedingsleer ziet jouw lijf en darmen namelijk op een heel andere manier dan dat wij in het Westen kennen. In de Chinese voedingsleer draait alles om Qi, oftewel warmte of energie.
Die Qi, warmte, is de kern van je gezondheid. Voor een gezond lijf met een optimale darmwerking heb je genoeg warmte in je lijf nodig. Wanneer die warmte goed stroomt, krijgen je organen de energie die ze nodig hebben om te functioneren en kunnen processen zoals de vertering, de stofwisseling en de vetverbranding goed verlopen.
Je kunt het zien als een ‘vuurtje’ dat in het binnenste van je lichaam brandt. Brandt het vuurtje goed? Dan worden je organen gestimuleerd en voel jij je fit en happy. Maar als het vuurtje niet goed brandt dan hebben je organen niet genoeg warmte om te functioneren. Je darmen werken dan niet optimaal en dat kan die buikpijn veroorzaken.
Lees hier ook over het negatieve effect van kwark en yoghurt op je darmen
Voor een goede vertering heb je dus ‘warmte’ nodig. Die vind je in verse, volwaardige voeding die je bijvoorbeeld in de wok of pan hebt bereid. Denk aan gestoomde groenten, volkoren basmatirijst, zelfgemaakte soepjes en verse kruiden. In die verse, bereide voeding zit namelijk levensenergie én mooie warmte zodat jouw vuurtje goed gaat branden. Op die manier stimuleer jij je vertering en werk je naar een blije buik.
Het aantal glutenvrije producten is in opmars en de schappen in de supermarkt worden steeds uitgebreider. Het wordt ook vaak aangeraden om die bij een low FODMAP dieet te eten als je PDS klachten hebt. Maar deze glutenvrije producten zijn niet meteen de oplossing voor je al je darmklachten.
Glutenvrij eten bij buikpijn lost de klachten niet op. Sterker nog, je kunt meer buikpijn krijgen. Deze producten zijn namelijk ultra bewerkt (Ultra Processed Foods) en bevatten daarom geen ‘warmte’, ofwel: geen levensenergie…
Ultra bewerkte producten zoals glutenvrije vervangers zijn hartstikke ‘dood’. Een bewerkt product bevat als het ware maar een fractie van de complexe structuur van voedingsstoffen die een vers product wel bevat. Alle stoffen in het product zijn aangepast of gemanipuleerd. Door het gebrek aan de complexiteit van voedingsstructuur herkent je lichaam het bewerkte product niet eens als echte voeding.
Daarom noemen we bewerkte voeding bij Floohw ‘dood’. Verse voeding groeit, leeft en beweegt. Bewerkte voeding groeit, leeft of beweegt niet. Makkelijk om te onthouden: vaak zijn die bewerkte producten heel lang houdbaar. Goodbye levenscyclus.
Je buikpijn verhelpen? Lees hier 10 tips tegen buikklachten.
Ook glutenvrije producten zijn dus mega bewerkt. Ze geven je darmen niet de energie, warmte, die ze nodig hebben. Dit zorgt voor vertraging in jouw energiestroom, en dus ook een vertraging in je darmwerking. De boel komt als het ware stil te liggen!
Daarnaast bevatten de glutenvrije producten geen ‘sappen’. Voor een goede vertering heeft jouw maag sappen nodig. Op den duur drogen jouw lijf en je darmen langzaam uit.
Let dus op: terwijl je glutenvrij eet om je buikpijn tegen te gaan, maak je je klachten vaak alleen maar erger!
Met glutenvrij eten is niets mis. Bij een tolerantie is het juist essentieel. Maar doe het dan wel slim! Zo slim dat jij jouw vuurtje brandend houdt en je verteringsfunctie optimaal. Dit zijn 4 tips om glutenvrij te eten zonder buikpijn te krijgen.
Als je geen brood meer wilt eten in verband met gluten, eet dan niet als vervanging het glutenvrije brood van de supermarkt. Wanneer je je dagelijkse bammetje voor een dagelijkse glutenvrij bammetje vervangt krijg je dus geen warmte binnen, terwijl je dat juist nodig hebt om die buikpijn tegen te gaan.
In plaats van dat glutenvrije broodje kun je beter een volwaardige, gekookte maaltijd eten. Een gekookte maaltijd geeft jouw lijf precies de warmte die het nodig heeft! Desnoods maak je deze van tevoren, zodat je altijd wat bij de hand hebt.
Vervang bijvoorbeeld je glutenvrije pasta met volkoren rijst, haver of quinoa. Let wel op: kijk bij coeliakie altijd op de verpakking.
Wil je wel graag glutenvrije vervangers eten? Natuurlijk kan het zo nu en dan geen kwaad, maar zorg dat je het grootste deel van je voedingspatroon vers houdt. Eet de vervangers in ieder geval niet dagelijks.
Probeer producten die van nature glutenvrij zijn. Je vindt ze hier.
Om af te komen van die vervelende buikpijn, moet je buik dus genoeg warmte krijgen. Dan kunnen je organen optimaal functioneren en werken jouw darmen zoals het hoort.
De eerste stap? Warmte toevoegen! Dat doe je met warme voeding. Pak het GRATIS Kickstart je Lichaam Stappenplan mét Dagmenu om meteen te gaan beginnen.