We doen er vaak een beetje lacherig over, maar eigenlijk is het ontzettend vervelend: de opgeblazen buik.
Naast dat het kan zorgen voor een ongemakkelijk gevoel, is het ook een signaal van je lichaam dat er iets uit balans is.
Waardoor krijg je eigenlijk een opgeblazen buik? En nog fijner om te weten: hoe kom ik van dit gevoel af?
In het westen nemen we al snel genoegen met een opgeblazen buik, terwijl dat er eigenlijk niet maar “gewoon bij hoort”. Door te begrijpen waar dit gevoel vandaan komt en wat je ertegen kan doen, zorg je ervoor dat je voortaan weer verder kan met een blije buik: een buik waar je een plat en licht gevoel bij hebt.
Oók jij kan vanaf nu weer verder leven met een platte buik (ja echt!), maar om daarin te geloven is het wel belangrijk om de energie, vertrouwen en kennis over je lichaam te hebben. Laten we maar snel beginnen.
Als je buik opgeblazen of opgezet voelt na het eten, kan je het gevoel krijgen alsof er een ballon of zelfs een steen in je buik zit: je buik ziet er dus letterlijk bol uit. Daardoor kan je ook weer de neiging krijgen om het knoopje van je broek open te zetten. Een leuk strak jurkje laat je liever links liggen en je grijpt (voor de zoveelste keer) weer naar je oversized shirt. Hoewel dit onschuldig lijkt, schuif je wel het signaal van je lichaam aan de kant dat er in je darmen iets niet goed gaat.
Er zijn drie hoofdoorzaken waardoor je last kan krijgen van een opgeblazen buik.
De eerste oorzaak waardoor je een opgeblazen gevoel kan krijgen, is door overmatige gasvorming in je buik. Een beetje gasvorming in je buik is normaal, maar als dit teveel plaatsvindt, voel en zie je dat letterlijk aan je buik. Het vormen van gas hoort bij het gistingsproces in je lichaam. Het is een normaal onderdeel dat hoort bij je vertering, maar te veel gisting zorgt weer voor te veel gas. Bepaalde voeding zorgt voor deze ‘rotting’ en daar gaan we straks op in.
Een andere reden voor een opgeblazen buik na eten, kan zijn als je peristaltiek verstoord is. Normaal gesproken hoort je buikje eten rustig te verwerken. Als de peristaltiek verstoord raakt, wordt eten niet soepel verwerkt. Naast een opgeblazen buik, kan je dan ook last krijgen van krampen. Als je om deze reden een vol gevoel hebt, kan het zijn dat je dat eerder voelt dan dat je het van buiten echt ziet. In dit geval hoeft je buik dus niet echt opgeblazen te zijn, maar kan je er dus nog steeds last van hebben.
Een opgeblazen buik kan ook ontstaan als je te veel vocht vasthoudt. Dat ontstaat alleen niet meteen nadat je gegeten hebt, dit is een proces dat over langere tijd kan ontstaan. Je vochtafdrijving is dan verstoord en dit kan voelen als een vol gevoel in het buikgebied.
Er zijn dus meerdere aanleidingen voor een opgeblazen gevoel. Hoewel het drie heel verschillende aanleidingen lijken, ontstaan ze allemaal door een vergelijkbaar probleem: de levensenergie in je lichaam, ook wel “qi” genoemd, is uit balans en kan niet vrij stromen. Maar wat is levensenergie? Laten we daar nu induiken.
Als je al bekend bent met Floohw, weet je dat deze voedingsstrategie geworteld is in de Chinese Voedingsleer. In deze leer, die onderdeel is van de Chinese geneeskunde, draait alles om de levensenergie, ofwel qi..
Qi, ofwel energie of warmte, stroomt door je lichaam, van orgaan naar orgaan. Je kan het vergelijken met een ‘vuurtje’ dat in je binnenste brandt! Het woord ‘energie’ wordt gebruikt als benaming voor de kracht die door je lichaam stroomt die je nodig hebt om gezond te blijven en te kunnen leven. Deze warmte voedt jouw organen en daardoor blijf jij gezond en happy!
Als jouw energie uit balans is of niet vrij kan stromen naar je organen, wordt de functie van je organen verstoord: als er niet genoeg warmte naar je verteringsstelsel wordt gestuurd, vertraagt de vertering. Het eten blijft dan liggen in je buik en er ontstaat overmatige gasvorming. Ook kan jouw peristaltiek verstoren wanneer er niet genoeg energie naar je vertering wordt gestuurd. Hetzelfde geldt voor de vochtafdrijving: wanneer qi niet vrij door je lijf kan stromen kan dit proces niet goed plaatsvinden. Het resultaat? Te veel vochtophopingen op plekken waar je dat niet wilt.
Overmatige gasvorming, verstoorde peristaltiek en te veel vocht kunnen dus ontstaan door een disbalans in je levensenergie: je energieketen is verstoord of onderbroken.
Qi hoort vrij te kunnen stromen door je lichaam, zodat je organen goed kunnen functioneren. Onder andere je vertering, vochtafdrijving en stofwisseling hebben deze energie nodig, net zoals alle andere lichamelijke processen. Een goede stroom van Qi is dus de basis van alles. Als de levensenergie in je lichaam in balans is, voel je je gezond en heb je geen lichamelijke klachten (dus weg opgeblazen buik!).
Als je energie goed stroomt en in balans is, zet dit de lichamelijke processen ‘aan’ en dat zorgt ervoor dat je weer een platte buik krijgt. Bij Floohw draait het dus niet om het aantal calorieën, suikers of eiwitten en dat is een eye-opener: hoewel we niet veel over Qi horen, kan dit je wel helpen eindelijk eens van je opgeblazen buik af te komen.
Jouw energie, je vuurtje, kan verstoord worden doordat het in je lichaam te heet of juist te koud is. Verder kan deze disbalans ook ontstaan doordat je gewoonweg te weinig energie hebt in je lichaam. Een aantal dingen hebben hier invloed op.
Je vuurtje kan oververhit worden als je bepaalde producten dagelijks eet, denk hierbij aan knoflook en koffie. Daarnaast kan te veel sporten en stress ook meespelen. Je vuurtje kan juist te koud worden door rauwe voeding, zoals kwark of yoghurt, koud water of koemelkproducten (op roomboter na). Te weinig beweging kan ook weer zorgen voor een koud vuurtje.
Een tekort aan warmte in je lichaam kan ontstaan door het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen. Daar zit praktisch geen levensenergie in. Het is ‘dode’ voeding. Let er dus op dat je veel verse voeding binnenkrijgt. Daarnaast kan een tekort aan warmte ook komen door bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, het is namelijk wel belangrijk om genoeg volwaardige granen binnen te krijgen. Een balans in je voedingspatroon zorgt dus ook voor een balans in je vuurtje!
Als je op dit moment last hebt van een opgeblazen buik na het eten, helpt het om neutrale voeding te eten. Denk bijvoorbeeld aan volkoren basmatirijst. Een kleine portie met bijvoorbeeld roomboter of zout kan al wonderen doen voor je buik. Daarnaast is een zachte soep goed voor je buik, bijvoorbeeld pompoensoep of courgettesoep.
Over het algemeen zijn zachtgegaarde voedingswaren goed voor een opgeblazen buik na het eten. Laat de rauwe en bewerkte voedselproducten staan en sla het kopje koffie ook even over. Drink in plaats daarvan een kopje gekookt water (dus geen thee). Zorg voor lichte beweging, zoals een rondje wandelen buiten. Verder kan een buikmassage ook helpen en ademhalingsoefeningen.
Als je af wilt van je vervelende buikklachten dan heb je een andere kijk op voeding nodig. Een kijk die je buikpijn kan oplossen en je leven kan veranderen.
Met het GRATIS Dagmenu met Stappenplan kun je zelf ervaren wat warme voeding met je buikpijn kan doen.