11 valkuilen van westerse "Gezonde" voeding die je moet weten
Stel, je eet vrij gezond volgens Westerse begrippen.
Maar wáárom ervaar je dan nog steeds lichamelijke klachten zoals een opgeblazen buik, cravings of energiedips?
In deze blog leg ik het je uit.
Stel, je vindt dat je best gezond eet. Maar toch loop je nog steeds rond met bepaalde lichamelijke klachten…
Volgens de Westerse voedingswereld zou je met het standaard gezonde advies je kiplekker moeten voelen. Maar toch, lieve lezer, lopen er zóveel “gezonde” mensen met pijn in hun buik, een opgeblazen gevoel, lage energie, onstilbare cravings, frustraties of onrust in het hoofd.
In deze blog vertel ik je de 11 valkuilen van het Westerse dieet (voedingspatroon) die je moet weten om af te rekenen met je lichamelijke klachten. Ik geef je een geheel andere kijk op je lichaam en voeding. In plaats van je lichaam te “vullen”, moet je hem gaan “voeden”!
Maar zonder dat je het door hebt eet je wellicht dingen die jouw lijf continue uit balans gooien.
Laten we daar een oplossing voor vinden samen!
Wist je dat lichamelijke klachten zoals een opgeblazen buik, cravings en energiedips allemaal signalen zijn van een disbalans in je energie? Om dat te begrijpen moeten we eerst even in de Chinese geneeskunde duiken…
In de Chinese geneeskunde draait alles om Qi, oftewel energie of warmte. Qi is levensenergie en stroomt in jouw lichaam en geeft je organen de warmte die ze nodig hebben om processen te voltooien. Is er een stagnatie in jouw energiestroom dan vertragen processen zoals vertering, vetverbranding en stofwisseling.
Qi kan je ook wel vergelijken met een vuurtje. Dat vuurtje moet niet te hard of te zacht branden. Is het vuurtje in balans? Dan is jouw energie in balans.
👉🏼Zonder Qi ben jij, nouja, hartstikke dood ;) Qi moet goed en vrijelijk stromen wil jij gezond, klachtenvrij en op je ideale gewicht zijn. Daarnaast kan je met een goede Qi stroom goed naar je eigen lichaam luisteren.
Een disbalans in energie is de oorzaak van praktisch alle soorten ziekten. Van groot tot aan klein.
Net zoals dat Qi in jouw lichaam stroomt, zit er in voeding ook Qi! Alles dat leeft en beweegt bevat namelijk energie.
Verse voeding bevat levensenergie, het heeft namelijk een levenscyclus. Voeding geeft Qi aan je lichaam zodat die de processen kan volbrengen. Qi is niét hetzelfde als calorieën.
Een disbalans in energie kan komen door de verkeerde voeding of levenskeuzes. Denk bijvoorbeeld aan het eten van bewerkte voeding, rauwe voeding of te weinig granen. Daarnaast kan extreem veel sporten, spanning en stress ook zorgen voor een verstoring in je energiestroom.
Zonder dat we het door hebben eten en leven we hier in het Westen op een manier die vaak voor een disbalans zorgt in de energie in je lichaam. We focussen ons op eiwitten, calorieën en vetten en adviezen van buitenaf, maar zijn helemaal vergeten dat ons lichaam lééft en beweegt. En daar is juiste energetische voeding voor nodig.
De belangrijkste reden waarom jij, ondanks dat je gezond eet, je toch uit balans voelt is omdat je waarschijnlijk teveel “extremen” toevoegt. Die extremen gooien of teveel hitte op je vuurtje, of koelen hem juist te sterk af. Door dat continue spel kan Qi niet vrijelijk door je lichaam stromen en behoud je je lichamelijke klachten.
Deze staat niet voor niks op nummer 1. Het ontbijt overslaan is het zieligst wat je kan doen voor je lijf als je juist die balans zoekt. En dan kan jij misschien denken: “Maar ik heb geen honger ’s ochtends!” En, lieve lezer, dat is nou juist heel duidelijk signaal dat jouw lichaamsenergie niet goed stroomt.
Volgens de Chinese bodyclock is jouw Maag meridiaan het meest actief tussen 7:00 en 09:00 ’s ochtends. Dat betekent dat je op die tijd eigenlijk je grootste maaltijd zou moeten eten. En een lijf dat in balans is, dat heeft ook écht behoefte aan ontbijt.
Door op een goede, warme manier te starten in de ochtend zet jij je vuurtje direct “aan” en breng je harmonie in je lichaam.
Een populair fast-track programma voor snel gewichtsverlies. Eentje die we misschien allemaal wel eens hebben geprobeerd. Het lijkt in het begin te werken, en daarna is het hek van de dam: onstilbare honger, moeheid, frustraties, eetbuien…
Het weglaten van bewerkte en snelle koolhydraten in bijvoorbeeld brood, pasta of crackers is super! Deze vormen van tarwe kan je inderdaad beter vermijden. Daarom voel je je in het begin ook een stuk beter.
MAAR… het weglaten van de GOEDE, VOLWAARDIGE OERGRANEN in je patroon zorgt voor een energiegebrek dat weer leidt tot een stagnatie van de lichamelijke processen. Op de lange termijn is het zeer schadelijk om de goede granen te vergeten. Door constant warmte/energiegebrek vertraagt je hele lichaam.
Welke granen moet je dan eten? Dat lees je in deze blog (bekijk tip 2) >
Het drinken van teveel rauwe en koudgeperste sapjes koelt het lichaam te sterk af. Jouw vuurtje is niet gebaat bij een overdaad aan rauw. Rauw is namelijk thermisch “koud” en heeft een afkoelend effect op je lichaamsenergie. Daarnaast drinken we dit meestal ook op koude temperatuur, en dit heeft een negatief effect op jouw Maag energie.
Door deze kuren vertraag je je hele systeem inclusief de processen die je juist hoopte te verbeteren ;)
De betere optie? Eet verwarmd fruit als tussendoortje. Denk aan appelcompote of bananenbrood. Recepten hiervoor vind je in het Floohw eKookboek >
Lekker dippen met een rauw snoepworteltje of paprika? Hmm… als je juist op zoek bent naar die lichamelijke balans, dan beter van niet. Rauwe voeding koelt jouw vuurtje te sterk af en zorgt daarnaast voor “damp” in een lichaam. Hierdoor is het te vochtig voor jouw vuurtje om goed te branden. Dit betekent opnieuw dat de lichamelijke processen vertragen.
Net zoals rauwkost zorgt rauw fruit ook voor teveel “damp” in een lichaam. Dat banaantje tussendoor mag dan volgens Westerse ideeën lekker veel energie leveren… in de Chinese voedingsleer optiek is banaan een van de “ergste” als het aankomt op de vertragende werking op je lichaamsenergie. Oops!
De betere optie? Eet verwarmd fruit als tussendoortje. Denk aan appelcompote of bananenbrood. Recepten hiervoor vind je in het Floohw eKookboek >
Koemelk (met uitzondering van roomboter) werken zeer slijmvormend. Vooral de yoghurt en kwark stagneren jouw energiestroom door hun sterk afkoelende werking. Het zorgt voor veel slijm, wat opnieuw betekent dat het je lijf vertraagt. Het is te “slijmerig” om lekker warm te worden in je lichaam.
Tip: eet eens 2 weken geen yoghurt/kwark/melk en dan weer wel. Je voelt de slijmvorming gewoon in je keel ontstaan!
Crackers zijn een van de bekendere gezonde ontbijtjes of tussendoortjes. Maar hoe goed je ook denkt bezig te zijn… er is een belangrijke reden waarom crackers niét bijdragen aan je balans. En al helemaal niet aan een ideaal gewicht.
Crackers behoren tot de Qi-loze voeding. Dat betekent dat er geen levensenergie (Qi) in crackers zit om je lijf in balans te brengen. En onthoud: een gebalanceerd lijf heeft een balans in energie. Qi-loze voeding is bewerkte voeding dat in plaats van energie geeft aan je lichaam, energie trekt uit je lijf.
Zo raakt je lijf veel energie kwijt die het juist nodig heeft voor belangrijke processen.
Vaak wordt sporten aangemoedigd om extra calorieën te verbranden of te ontspannen. En hoewel rustig sporten soms kan bijdragen aan een mentale rust, is intensief sporten vaak té veel voor een lijf.
Wanneer je meer dan 3x in de week intensief sport (bijv. 10km+ hardlopen, spinnen, boksen, HIT, crossfit), kan jouw vuurtje oververhit raken. Beweging is een vorm van warmte, en heeft dus een verwarmend effect op je lichaamsenergie.
In een oververhit lijf is stroomt de energie niet goed. Dat betekent dus dat de processen in je lichaam niet goed verlopen en de boel “op slot” gaat. Daardoor verbrand je juist niet meer vet, maar stagneert dit proces.
Je lijf moet juist ontspannen! En ontspanning betekent verfrissing, de Yin energie. Ga in plaats van hard sporten voor wandelen of bijvoorbeeld yoga tussendoor.
Weinig eten, of je calorie inname proberen te beperken, helpt juist niet mee in het bereiken van balans. Door te weinig voeding tot je te nemen geef je je lijf letterlijk te weinig “vuur” om goed te werken. Je wordt moe, ervaart energiedips, krijgt cravings en bent daardoor eigenlijk alleen maar met eten bezig. Eetbuien kunnen het gevolg zijn…
Laat je lijf je elke dag vertellen hoeveel die nodig heeft. Dat verschilt namelijk nogal per dag! Door twee weken volgens Floohw te eten breng je je lijf in balans en kan je erna heel goed je lijf volgen. Zo zorg je ervoor dat je lijf genoeg warmte binnenkrijgt om gezond en op gewicht te blijven.
Met de Floohw cursus krijg je een twee weken voedingschema >
Koude dranken, zoals water uit de kraan of koelkast of limonade met ijsblokjes, brengen je Maag Qi (energie) uit balans waardoor de hele stroom van Qi in je lichaam wordt verstoord. In dit geval spreken we over de temperatuur, niet over de thermische waarde.
Je Maag is de eerste ontvanger van het eten en drinken en samen met de Milt de belangrijkste schakel in een gezonde Qi stroom in je lijf. Gaat het hier al “fout”, dan echoot dat door heel je lijf.
Onthoud: de maag houdt niét van koud!
Geen vlees meer eten? Geweldig! Maar vaak met een vegetarisch of vegan dieet grijpen we snel naar de plantaardige vervangers zoals burgers, wannabe-melk en yoghurt of kwark.
Maar net zoals de crackers, bevatten deze producten geen levensenergie, oftewel Qi. Ja, er zitten volgens de Westerse optiek calorieën en eiwitten in, maar in de Chinese voedingsleer gaat het daar niet om. Alles draait om een balans in jouw energie. Die ondersteun je met Qi-waardige voeding!
In plaats van dat je energie geeft aan je lichaam, trekken deze bewerkte producten energie uit je lichaam. Je kan hierdoor energiedips, buikklachten of andere klachten door ervaren. Je bent namelijk energie kwijt om dit te verteren, in plaats van dat je energie krijgt uit de voeding
Meteen aan de slag met deze stof, zodat je het kan voélen in plaats van alleen maar volgen?
Pak dan het Kickstart je Lichaam Stappenplan mét Dagmenu om meteen aan de slag te gaan.
Of wil je direct gaan koken? Pak dan het Floohw eKookboek met 50 recepten die jou helpen op je gezonde gewicht te komen.